Simit Ekmeği

Simit Ekmeği, en fazla Manisa yöresine ait olan bir lezzettir. Bu ekmeği yediğinizde gerçekten ekmek yediğinizin farkına varacaksınız. Ekmeğin yapımı diğerlerine benzese de en önemli fark nohut mayası ile hazırlanmasıdır. Nohut mayası eskiden çok fazla kullanırmış. Günümüzde hazır mayalar çıktığından, bu tür lezzetler artık yöresel olarak yapılmaktadır.
En zor kısmı nohut mayasının hazırlanması olsa da bir kere mayayı yaparak haftalık ekmeğinizi rahatlıkla pişirebilirsiniz. Bu lezzetli simit ekmeği için bizlerde kolları sıvayalım ve ekmeği birlikte yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Simit ekmeği için gerekli malzemeler

  • 1 avuç nohut
  • Yeteri kadar un (Arzu edenler yarı yarıya kepekli un kullanabilir)
  • 5,6 adet defne yaprağı
  • Yeteri kadar tuz

Simit ekmeği nasıl yapılır?


Hazırlıklarımıza ilk olarak nohutları maya için hazırlayacağız. Sizlere bu aşamada en çok demirden bir havan yardımcı olur. Çünkü nohutları kıracağız. Çok un ufak etmeseniz bile, nohutların en azından ikiye ayrılması gerekir. Bunu havanı olmayanlar taş, mermer gibi malzemelerle bir bezin arasında yapabilir. Kırılan nohutlar büyük bir kavanozun içerisine konur. Buna 1-2 avuç kadar un ile bir fiske tuz ilave edin. Yaklaşık yarısına kadar da sıcak su koyun. Suyun sıcaklığı elinizi yakmayacak derecede olsun yeterli gelir. Malzemeleri karıştırarak, kavanozun kapağını kapatın. Daha sonra kavanozu naylon poşetin içine koyarak sıkıca kapatın.
Bu önlemi taşma olasılığına karşı yapıyoruz. Üzerine kavanozu sıcak tutacak bir örtü örterek kapatın. Özellikle yazın nohudun mayalanması daha kısa sürüyor. Eğer bu aşamayı akşama doğru yaparsanız daha iyi netice alırsınız. Geceleyin kavanozun içine 1 çay bardağı kadar kaynar su koyarak, mayanın tutmasını garanti edersiniz.

Nohut mayasının olup olmadığını kapağa kadar yükselmiş köpüklerinden kolayca anlarsınız. Mayanın kokusu da olduğunu gösterecektir. Hazır sayılan mayalara benzer kötü bir kokusu olur. Ancak kullanıldığında, bu kokudan eser kalmaz. Suyun üzerine çıkmış 1-2 parmak köpük olması nohut mayasının olduğunu gösterir. Artık simit ekmeği yapımına başlayabilirsiniz.

Önce defne yapraklarını suda kaynatıp, demleyin. Yaklaşık 1-2 bardak su yeterli gelir. Bu ılındığında, kavanozda olan mayayı süzgeçten geçirin. Süzdüğünüzü ve defne suyunu yoğurma kabının içine alın. Önce yarım kg kadar undan bir hamur yapın. Bunun kıvamı cıvık olacak. Daha sonra yoğurma kabını örterek yaklaşık 2 saat kadar mayalandırın. İsterseniz kabı sıcak suyun üzerine oturtarak, mayalanma süresini kısaltabilirsiniz. Yazın böyle bir sorununuz olmaz. Kısa sürede mayalanma işlemi tamamlanır. Bu hazırladığınız mayalı hamurdan ortalama 3 tepsi simit ekmek çıkar. Bu fazla gelirse, hamurdan bir miktar ayırın. İsterseniz buzluğa koyabilir, isterseniz komşunuza verebilirsiniz.

Şimdi hamuru yeniden un ilave ederek yoğuracağız. Kepekli un kullananlar bunu beyaz un eşit karıştırarak kullansın. Ekmekleri daha iyi kabarır. Arzu ederseniz ekmek hamurunun içine keten tohumu gibi malzemeleri de bu aşamada ilave edebilirsiniz. Hamuru aynı poğaça hamuru gibi yumuşak halde yoğurun. Bu arada fırın tepsisini iyice yağlayın. Hamuru tepsinin içine boşaltın. Burada kabarıncaya kadar beklemeniz gerekir. Eğer hamur fazla olursa, başka bir tepsiye aktarabilirsiniz. Bu aşamada bitince önceden 175 derece ısıtılmış fırına tepsiyi sürün. Yaklaşık yarım saat sonra fırını 200 dereceye çıkarın. Ortalama 1 saat içinde simit ekmek pişmiş olacak. Fırından çıkardığınız simit ekmeğini bir süre bekletin. Bir bezle de sarabilirsiniz. Fazla bekletmeden tepsiden ekmeği çıkarın. Eğer güzel yağlanmışsa, ekmek tepsiye yapışmaz. Çıkmazsa bezle bir süre daha sararak ekmeği bekletin.

Simit ekmeği ılık olarak tüketebilirsiniz. Ancak en güzel tadı kızarttığınız zaman olacak. Gerçekten ekmek yediğinizi anlayacaksınız.

Afiyet olsun.
20.01.2024 15:42:07
Simit Ekmeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Simit Ekmeği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Simit Ekmeği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Simit Hamuru

Simit hamuru, yapılışı kolay olan ve herkesin evinde kolaylıkla yapabileceği bir hamurdur. Simit hamurundan muhteşem bir lezzet olan simit oluşturulur. Simid...
Devamını Oku

Mayasız Simit Tarifi

Mayasız simit, Mayasız simidimiz ağzı kapalı bir kabın içerisinde olduğu takdirde oldukça uzun süre tazeliğini koruyacaktır. Çat kapı gelen misafirlerim...
Devamını Oku

Ankara Simidi

Ankara Simidi, Ankara'nın en gözde ve en bilindik geleneksel lezzetidir. Ankara deyince ilk akla meşhur Ankara simidi gelir. Osmanlı kültüründen Ankara'nın g...
Devamını Oku

Sirkeli Tuzlu Simit Tarifi

Sirkeli Tuzlu Simit Tarifi, Görüntü olarak aynı kandil simidine benzese de tadı kandil simidinden tamamen farklıdır. Kıtır, kıtır lezzeti ile ağızda dağ...
Devamını Oku

Simit

Simit, Sabah kahvaltılarında çayın yanında afiyetle yenilen simit vazgeçilmez bir lezzettir. Fırınlarda sıcak, gevrek olarak çıktığında kokusu etrafa yayılır...
Devamını Oku

Sütlü Simit Tarifi

Sütlü Simit Tarifi, Bir diğer adı da gevrek olan simit yuvarlak ve üzeri susamlı olan ekmek biçimindeki yiyeceklere verilen ortak isimdir. Türkiye ve Yunanis...
Devamını Oku

Simit Çeşitleri

Simit Çeşitleri, birbirinden leziz ve çıtır çıtır özelliği ile sizlerde harika simit çeşitleri hazırlayarak sevdiklerinizle birlikte bu mükemmel lezzeti...
Devamını Oku

Pekmezli Simit

Pekmezli Simit, Simitler her geçen gün çeşitleri arttıkça lezzeti de artmaktadır. Ancak annelerin çocuklara zorlukla içerdiği pekmez özellikle kış günlerinde...
Devamını Oku

Simit Fırını

Simit Fırını, Yeni bir simit fırını oluşturulacaksa eğer ilk olarak iş planı hazırlanmalıdır. İş planı sadece kredi verecek kurumlara ve yatırımc...
Devamını Oku

Açma Simit

Açma Simit, Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetidir. Mayalı hamurdan yapılan ve arasına margarin sürülerek kat kat olmasını sağlayan ve simit tarif...
Devamını Oku

Gevrek Simit Tarifi

Gevrek Simit Tarifi, Gevrek simit sabah kahvaltılarına eşlik eden ve çayın yanında bir hayli lezzetle tüketilen bir hamur işidir. Bu lezzet sadece sabah kahv...
Devamını Oku

1 Simit Kaç Kalori?

1 Simit Kaç Kalori, simit bizim vazgeçemeyeceğimiz türden bir yiyecek olarak kahvaltılarımız da sofralarımızda atıştırmalık olarak kullanacağımız pratik...
Devamını Oku

Pastane Simidi

Pastane simidi, çocuklardan yetişkinlere kadar herkesin sevdiği türden yiyeceklerdir. Öğrenciler, çocuklar bunları çok sever. Büyükleri de unutmamak gerekir....
Devamını Oku

Tuzlu Simit

Tuzlu simit: Tadı hem lezzetli çıtır çıtır sıcacık simitler, kuşkusuz herkes tarafından sevilen kokusuna dayanılamayan hamur işlerinden biridir. Misafirlere ...
Devamını Oku

Evde Simit Yapımı

Evde simit yapımı, her zaman dışarıdan aldığınız simitleri evde yaparak, sıcacık yemek isterseniz, vereceğimiz tarif işinize yarayacak. İlk başta evde simit ...
Devamını Oku

Simit Peynir

Simit peynir sabahları işe geç kalmak üzere olanlar ve acele edenler için en çok tercih edilen ikilidir. Öğrenciler ise kahvaltı yapmadan okula gelir ve ilk ...
Devamını Oku

Kandil Simidi

Kandil simidi; ilk önce adını nereden aldığı hakkında kısa bilgi verelim. Müslümanların kutsal saydıkları beş geceye (Regaip, Miraç, Berat, Kadir, Mevlit) ka...
Devamını Oku

Simit Kurabiye

Simit Kurabiye, Simit kurabiye, malzeme bakımından ekonomik ve yapımı da oldukça kolay bir kurabiyedir. Hanımların gün oturmalarında gelen misafirlerine çayı...
Devamını Oku

Mayalı Simit

Mayalı Simit, Simit doyurucu olup tadıyla da kişileri kendisine hayran bırakan bir pasta türü olmaktadır. Daha çok annelerimizin günlerinde, akşam yemeklerin...
Devamını Oku

Çay Simit

Çay simit, Türkiye'de markalaşan ve uzun süredir gelenek gibi yaşatılan çay simit ikilisini sanırım aranızda tatmayan yoktur. Eğer tatmayan varsa çok şey kay...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Simit Hamuru
Simit Ekmeği
Mayasız Simit Tarifi
Ankara Simidi
Sirkeli Tuzlu Simit Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024