{ "title": "Simit Ekmeği", "image": "https://www.simit.web.tr/images/simit-ekmegi.jpg", "date": "20.01.2024 15:42:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Simit Ekmeği, en fazla Manisa yöresine ait olan bir lezzettir. Bu ekmeği yediğinizde gerçekten ekmek yediğinizin farkına varacaksınız. Ekmeğin yapımı diğerlerine benzese de en önemli fark nohut mayası ile hazırlanmasıdır. Nohut mayası eskiden çok fazla kullanırmış. Günümüzde hazır mayalar çıktığından, bu tür lezzetler artık yöresel olarak yapılmaktadır. En zor kısmı nohut mayasının hazırlanması olsa da bir kere mayayı yaparak haftalık ekmeğinizi rahatlıkla pişirebilirsiniz. Bu lezzetli simit ekmeği için bizlerde kolları sıvayalım ve ekmeği birlikte yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Simit ekmeği için gerekli malzemeler
Simit ekmeği nasıl yapılır?

Hazırlıklarımıza ilk olarak nohutları maya için hazırlayacağız. Sizlere bu aşamada en çok demirden bir havan yardımcı olur. Çünkü nohutları kıracağız. Çok un ufak etmeseniz bile, nohutların en azından ikiye ayrılması gerekir. Bunu havanı olmayanlar taş, mermer gibi malzemelerle bir bezin arasında yapabilir. Kırılan nohutlar büyük bir kavanozun içerisine konur. Buna 1-2 avuç kadar un ile bir fiske tuz ilave edin. Yaklaşık yarısına kadar da sıcak su koyun. Suyun sıcaklığı elinizi yakmayacak derecede olsun yeterli gelir. Malzemeleri karıştırarak, kavanozun kapağını kapatın. Daha sonra kavanozu naylon poşetin içine koyarak sıkıca kapatın. Bu önlemi taşma olasılığına karşı yapıyoruz. Üzerine kavanozu sıcak tutacak bir örtü örterek kapatın. Özellikle yazın nohudun mayalanması daha kısa sürüyor. Eğer bu aşamayı akşama doğru yaparsanız daha iyi netice alırsınız. Geceleyin kavanozun içine 1 çay bardağı kadar kaynar su koyarak, mayanın tutmasını garanti edersiniz.

Nohut mayasının olup olmadığını kapağa kadar yükselmiş köpüklerinden kolayca anlarsınız. Mayanın kokusu da olduğunu gösterecektir. Hazır sayılan mayalara benzer kötü bir kokusu olur. Ancak kullanıldığında, bu kokudan eser kalmaz. Suyun üzerine çıkmış 1-2 parmak köpük olması nohut mayasının olduğunu gösterir. Artık simit ekmeği yapımına başlayabilirsiniz.

Önce defne yapraklarını suda kaynatıp, demleyin. Yaklaşık 1-2 bardak su yeterli gelir. Bu ılındığında, kavanozda olan mayayı süzgeçten geçirin. Süzdüğünüzü ve defne suyunu yoğurma kabının içine alın. Önce yarım kg kadar undan bir hamur yapın. Bunun kıvamı cıvık olacak. Daha sonra yoğurma kabını örterek yaklaşık 2 saat kadar mayalandırın. İsterseniz kabı sıcak suyun üzerine oturtarak, mayalanma süresini kısaltabilirsiniz. Yazın böyle bir sorununuz olmaz. Kısa sürede mayalanma işlemi tamamlanır. Bu hazırladığınız mayalı hamurdan ortalama 3 tepsi simit ekmek çıkar. Bu fazla gelirse, hamurdan bir miktar ayırın. İsterseniz buzluğa koyabilir, isterseniz komşunuza verebilirsiniz.

Şimdi hamuru yeniden un ilave ederek yoğuracağız. Kepekli un kullananlar bunu beyaz un eşit karıştırarak kullansın. Ekmekleri daha iyi kabarır. Arzu ederseniz ekmek hamurunun içine keten tohumu gibi malzemeleri de bu aşamada ilave edebilirsiniz. Hamuru aynı poğaça hamuru gibi yumuşak halde yoğurun. Bu arada fırın tepsisini iyice yağlayın. Hamuru tepsinin içine boşaltın. Burada kabarıncaya kadar beklemeniz gerekir. Eğer hamur fazla olursa, başka bir tepsiye aktarabilirsiniz. Bu aşamada bitince önceden 175 derece ısıtılmış fırına tepsiyi sürün. Yaklaşık yarım saat sonra fırını 200 dereceye çıkarın. Ortalama 1 saat içinde simit ekmek pişmiş olacak. Fırından çıkardığınız simit ekmeğini bir süre bekletin. Bir bezle de sarabilirsiniz. Fazla bekletmeden tepsiden ekmeği çıkarın. Eğer güzel yağlanmışsa, ekmek tepsiye yapışmaz. Çıkmazsa bezle bir süre daha sararak ekmeği bekletin.

Simit ekmeği ılık olarak tüketebilirsiniz. Ancak en güzel tadı kızarttığınız zaman olacak. Gerçekten ekmek yediğinizi anlayacaksınız.

Afiyet olsun.
" } ] }