{ "title": "Ev Yapımı Simit", "image": "https://www.simit.web.tr/images/Ev-Yapimi-Simit-76.jpg", "date": "21.01.2024 07:34:57", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Ev Yapımı Simit, simit genellikle sokak satıcılarından, pastanelerden ve fırınlarından alınsa da evde de rahatlıkla yapılabilir. Sadece bazı küçük püf noktalarına dikkat etmek yeterlidir. Ülkemizde yöreden yöreye simidin yapımında küçük farklar olsa da sonuçta aynı malzemeler kullanılarak yapılır. İzmir usulü simitte kullanılan pekmez kaynatılırken Ankara usulü simitte pekmez kaynatılmadan hazırlanır. Ayrıca simit farklı yörelerde farklı isimlerle anılır. Örneğin simide İzmir'de gevrek adı verilir. Evde yapımı simitte en fazla fırında pişirirken zorluk çekilebilir. Çünkü dışarıda satılan simitler buharlı fırınlarda pişirilmektedir. Sade simit yemek istemeyenler simitlerin içerisine istediği gıdaları koyabilir. Örneğin kıymalı, kaşarlı, sucuklu, patatesli, peynirli ve ıspanaklı gibi türleri yapılabilir.

Ev Yapımı Simit İçin Gerekli Malzemeleri
Üzeri için
Ev Yapımı Simit Nasıl Yapılır?

Ev yapımı simit tarifinde hamurun tutulması için derin bir kâse tercih edilmelidir. Kâsenin içerisine un konularak unun ortası havuz gibi açılır. Havuzun ortasına tuz, şeker ve kuru maya konur. Üzerine yavaş yavaş sıcak süt konularak etrafı unlardan içeriye doğru hamur yoğrulmaya başlanır. Hamur tutulurken süt kullanılmasının amacı hamurun daha yumuşak ve daha lezzetli olmasını dağlar. Simit hamurunun kıvam bulması için yoğurma işlemi esnasında una yavaş yavaş su ilavesi yapılır. Simit hamuru biraz sert hazırlanmalıdır. Hamur tutulurken kullanılan kulak memesi kıvamı tabirinden biraz daha sert olmalıdır. Hamurun ne kadar uzun süre yoğrulması hamurun o kadar kıvam bulmasını sağlar. Hamur kıvam bulunca üzeri ıslak bezle örtülerek mayalanması için en az 30-40 dakika beklenmelidir. Hamur mayalanınca ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Koparılan parçalar uzun çubuk şeklini alacak şekilde yuvarlanır. Yuvarlanan hamur kıvrılarak halka şekline getirilir ve iki ucu birleştirilir. Tüm hamur parçaları için aynı işlem uygulanır. İçerisine harç konulacak olan simit hamurları poğaça gibi yuvarlak bir şekilde avuç içinde açılır. Açılan hamurun ortasına istenilen malzemeler konularak kapatılır. Ev yapımı simidin pişirileceği fırın tepsisinin tabanı sıvı yağ ile iyice yağlanır. Diğer bir yandan üzeri için pekmez hazırlığı yapılır. Bunun için geniş bir tencerede pekmez ve su iyice kaynatılır. Pekmez daha sonra yayvan bir kaba alınır. Beyaz susamlar teflon tavaya konularak yüksek ateşte yağsız bir şekilde kavrulur. Hazırlanan simit hamurları önce pekmezli suya daha sonra kavrulmuş susama batırılarak teker teker fırın tepsisine dizilir. Tüm simitler aynı şekilde hazırlanarak fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılan ev yapımı simitler oda sıcaklığında bir müddet ılındıktan sonra servis tabağına alınır. Yanına çay demleyerek sunum yapılabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }